Alles van De Utrechtse Waarden
Bekijk de agenda

Lopik in financiële crisis, hanteert zij vanaf 2021 een ‘eerlijke’ belastingverhoging?

Lopik in financiële crisis, hanteert zij vanaf 2021 een ‘eerlijke’ belastingverhoging?
Lopik Geplaatst 28 juni 2020

Lopik verkeert in financieel zwaar weer, de voorjaarsnota laat een tekort zien van bijna 1,2 miljoen.

Dat de gemeentelijke belastingen in 2021 omhoog zullen gaan lijkt daarmee onvermijdelijk. Maar willen het college en de gemeenteraad van Lopik vanaf 2021 op een eerlijke manier de lokale belastingen gaan verhogen?

Al jaren heft de gemeente Lopik hondenbelasting. Deze onrechtvaardige en overigens wel heel gemakkelijke manier van belasting innen, is vele hondenliefhebbers een doorn in het oog. Op grond van artikel 226 van de gemeentewet mag de gemeente Lopik hondenbelasting heffen, maar dit is geen opgelegd iets. Er is sprake van een zogenaamde "kan- bepaling". Dat staat in het eerste lid van dit artikel en dat betekent dat gemeenten niet verplicht zijn om deze onzinbelasting - want dat is het - te heffen! Gemeentes als Oudewater, Montfoort en Nieuwegein hebben al jaren geleden de hondenbelasting afgeschaft.

De gemeente Lopik kiest al jaren heel bewust ervoor om de opbrengsten van de hondenbelasting ten goede te laten komen aan de algemene middelen. Met deze belastingopbrengst besteed Lopik nauwelijks of niets aan het voorzieningenniveau voor onze trouwe viervoeters, en dus staat dit niet in verhouding met de geheven hondenbelasting. In de meeste dorpen van Lopik ontbreekt het aanbod van de zogenaamde ‘poepzakjes' en afvalbakken. De uitlaatplekken zijn onvoldoende van kwaliteit en kwantiteit. Zelfs een goed afgeschermd honden- uitlaatterrein wordt in de meeste dorpen in Lopik niet gefaciliteerd.

Het is alles behalve eerlijk dat hondenbezitters ten opzichte van niet-hondenbezitters al jaren in Lopik worden benadeeld, omdat zij ten onrechte meer moeten bijdragen aan de algemene middelen van de gemeente Lopik. Wij zijn van mening dat deze onrechtvaardige manier van belasting heffen gerepareerd moet worden in de eerstvolgende begrotingsonderhandeling voor het jaar 2021. Lopik loopt financieel uit de pas, naast een vermindering van uitgaven, ligt een verhoging van de lokalelasten voor de hand. Wij zijn voor een FAIR TAX in Lopik, elke inwoner in Lopik draagt op een eerlijke manier bij aan de lokale vaste lasten, en hiervoor zijn er geen uitzonderingen voor bepaalde groepen.

In oktober buigen het college en de gemeenteraad van Lopik zich over de gemeentelijke begroting van 2021. Hét moment dat o.a. gesproken kan worden over het afschaffen van de hondenbelasting in Lopik. Wij vragen de inwoners van Lopik en in het bijzonder alle hondenliefhebbers om ons te steunen door het tekenen van een petitie om hondenbelasting in Lopik af te schaffen. Dat kan via www.stophondenbelastinglopik.petities.nl. Vragen of suggesties zijn welkom via de genoemde site of via hondinlopik@outlook.com Ook zijn we te volgen via Facebook (hond in lopik), bezoek onze pagina, volg de laatste ontwikkelingen en LIKE ons!


Meer informatie | Facebook: Hond in Lopik

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Van Lexmond Wonen
Margreet Hairstyling