Alles van De Utrechtse Waarden
Bekijk de agenda
< juli 2020 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
 
 
1
2
3
4
5
28
6
7
8
9
10
11
12
29
13
14
15
16
17
18
19
30
20
21
22
23
24
25
26
31
27
28
29
30
31
 
 

Jongeren presenteren resultaten Watt Nou! aan commissie Ruimte

Jongeren presenteren resultaten Watt Nou! aan commissie Ruimte
IJsselstein Geplaatst 28 november 2019

Ruim driekwart van de jongeren in gemeente IJsselstein die gereageerd hebben op de online enquête Swipocratie, maakt zich zorgen om klimaatverandering.

Foto: Emma van den Brink overhandigt resultaten Watt Nou! campagne aan Saskia van Dijk, voorzitter commissie Ruimte.

Watt Nou! Jongeren praten mee over klimaatprobleem en duurzame energie

Ruim driekwart van de jongeren in gemeente IJsselstein die gereageerd hebben op de online enquête Swipocratie, maakt zich zorgen om klimaatverandering.

Ook willen ze zelf best wat meer doen om die tegen te gaan. Er hebben in totaal 158 IJsselsteinse jongeren tussen de 16 en 26 jaar gereageerd. In het onderzoek is er ook een live-sessie gehouden op 18 oktober. Jongeren hebben zelf een ontwerp gemaakt voor een energieneutrale gemeente. Dinsdag 26 november presenteerde Emma van den Brink de resultaten namens de jongeren tijdens het inspreekuur van de commissievergadering Ruimte. De gemeente neemt deze resultaten mee in het maken van beleid.

Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers in september diverse klimaatdilemma's voorgelegd én konden ze al ‘swipend' aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De meeste jongeren zijn om energie te besparen best bereid om korter te douchen, vaker met het OV te reizen en minder vlees eten. Inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver. Ook kon er gestemd worden op de vraag hoe en waar in IJsselstein het beste energie opgewekt kan worden. Liefst (95%) heeft geen problemen met zonnepanelen langs de snelwegen en 69% kiest liever voor zonnepanelen op 170 daken van woningen dan 1 voetbalveld vol. Verder valt op dat de deelnemers windmolens best zien zitten: 74% zegt ‘ja' tegen molens bij bedrijventerreinen en ook op weilanden (74%) mogen ze komen.
Wethouder Bekker: "Wij zijn blij de mening van jongeren te horen. Ik zou op eerste hand niet verwachten dat ze bereid zijn om korter te douche en minder kleding te kopen. Maar de meeste jongeren gaven in de Swipocratie aan dat zij dit er voor over hebben om onze stad te verduurzamen. Twee verrassende voorbeelden van de uitkomsten uit de Watt Nou! campagne."

Foto: Emma van den Brink presenteert namens de jongeren de resultaten van de Watt Nou! campagne

Tijdens de live-sessie op 18 oktober hebben jongeren verder gepraat over hoe IJsselstein een energieneutrale gemeente kan worden. In een ontwerp hebben ze nagedacht over wat er mogelijk is aan energie opwekken, waar dat moet komen en wat er voor nodig is om dat te bereiken. Als we zoveel mogelijk daken met zonnepanelen willen, moeten we bedrijven en bewoners verleiden om daarop te investeren. Om dat te bereiken gaven zij aan dat de dagelijkse impact, de duurzame keuzes en het financiële voordeel inzichtelijk gemaakt moet worden. Op deze wijze hebben ze een zevental waardevolle uitgangspunten geformuleerd.
De Watt Nou! campagne geeft een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie. De resultaten van het ontwerp en de Swipocratie zijn verwerkt in twee overzichtelijke infographics. De Watt Nou! campagne is uitgevoerd door de Natuur en Milieu Utrecht (NMU) en wordt in twaalf gemeenten in de provincie Utrecht uitgevoerd.

Infographic Swipocratie IJsselstein.pdf

Infographic Ontwerpsessie IJsselstein.pdf

Citybed IJsselstein

Meer informatie | Gemeente IJsselstein

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Margreet Hairstyling
Spelen Is Leren Just Play
Fietsspecialist Panoven