Alles van De Utrechtse Waarden
Bekijk de agenda
< augustus 2019 >
wk
ma
di
wo
do
vr
za
zo
31
 
 
 
1
2
3
4
32
5
6
7
8
9
10
11
33
12
13
14
15
16
17
18
34
19
20
21
22
23
24
25
35
26
27
28
29
30
31
 

Burgerhulpverleners snel ter plekke voor reanimatie

Burgerhulpverleners snel ter plekke voor reanimatie
Oudewater Geplaatst 21 december 2018

Oudewater is nu officieel aangesloten op het systeem van burgerhulpverlening.

Foto: De leden van de werkgroep Hartslag Oudewater, geflankeerd door brandweerlieden en Jack Versluis (RAVU) en wethouder Walther Kok. Foto Alex de Kuijper.

Dat betekent dat bij een 112-melding burgerhulpverleners direct een seintje krijgen om in actie te komen om te reanimeren. Tegelijkertijd moet er nog het nodige gebeuren, namelijk (nog) meer burgerhulpverleners opleiden en zorgen voor een dekkend netwerk van AED's in heel Oudewater.

Met de ondertekening van een overeenkomst tussen de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht) en de gemeente gaat de burgerhulpverlening nu echt van start. Directeur Jack Versluis (RAVU) en wethouder Walther Kok zetten hun handtekening onder de overeenkomst. Kok daarover: ,,Het is niet voor niets dat we nu in de brandweerkazerne bij elkaar zijn. Bij een melding over een hartstilstand rukt de brandweer altijd uit om hulp te bieden. En wat fantastisch is dat veel Oudewaternaren zich hebben aangemeld als burgerhulpverlener. Die krijgen - net als de brandweer - een waarschuwing bij een 112-melding voor een reanimatie. Omdat opgeleide vrijwilligers snel ter plekke kunnen zijn, vergroten we de overlevingskansen voor iemand die te maken krijgt met een hartstilstand''.

Tegelijkertijd weet de wethouder dat er ook nog veel te doen valt. Op dit moment telt Oudewater ongeveer 80 burgerhulpverleners. Via een wervingscampagne hoopt Oudewater op in totaal 100 vrijwilligers (0,1% van de bevolking). Een evenwichtige spreiding van het aantal AED's (defibrillatoren) over de gemeente geldt ook als een ambitie. En - wel zo belangrijk - dat de AED's buiten komen te hangen, zodat burgerhulpverleners er direct mee aan de slag kunnen. Die taken neemt de werkgroep Hartslag Oudewater op zich, met ondersteuning van het landelijk opererende Stan. De werkgroepleden - Lisette, Erik, Marloes en Wija - waren bij het ondertekenmoment van de partij en kregen van Kok een bloemetje aangeboden. De werkgroep Hartslag Oudewater werkt nauw met de Oudewaterse brandweer en EHBO.

 

Fietsspecialist Panoven

Meer informatie | Gemeente Oudewater

Reacties op dit bericht


Zelf een reactie toevoegen

Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
« terug

Jill’s City Spa
Landsman Uitvaartzorg
Eet- en Drinkhuis
Spelen Is Leren Just Play
Fietsspecialist Panoven