Alles van De Utrechtse Waarden
Bekijk de agenda

Vrijplaats Filmdagen in het Fulcotheater

Vrijplaats Filmdagen in het Fulcotheater
IJsselstein
- zondag 22 september 2019 Aanvang vanaf 13:00u
Overtoom 3 / 3401BK IJsselstein


Als onderdeel van de tentoonstelling 'Vrijplaats bij MIJ', heeft kunstenaar Henk Wijnen op uitnodiging van Museum IJsselstein (MIJ) een driedaags filmprogramma samengesteld.

Wijnen geeft hiermee op zijn manier inhoud en betekenis aan het begrip ‘vrijplaats'. De films zijn te zien in het filmhuis van het Fulcotheater in IJsselstein op zondagmiddag 8, 15 en 22 september vanaf 13.00 uur. Tickets zijn via de website van het Fulcotheater te verkrijgen of voor aanvang bij de kassa. Per middag worden twee films vertoond.

De filmreeks start op zondag 8 september met de Outsider Art en Stalker. In de documentaire Outsider Art van Jan Wouter van Reijen worden zeven bijzondere kunstenaars met een beperking gevolgd. Een van de kunstenaars is Jefke Dijkstra (1974). Ze werkt bij Ateliers De Wijde Doelen in Utrecht en heeft lange tijd in IJsselstein gewoond. Voorafgaand aan de filmvertoning is er een kleine expositie van haar werk in de foyer van het Fulcotheater te zien. De film Stalker van Tarkovsky kenmerkt zich door wonderlijk kleurgebruik. Het camerawerk en de belichting zorgen voor een mysterieuze sfeer, waarin de filosofische gesprekken van de personages een bijzondere dimensie krijgen.

De documentaire ‘Das geht nur langsam', wordt op zondag 15 september vertoond. Een indrukwekkend portret over het eigenzinnige kunstproject ‘Strasse des Friedens', toont een portret van een beeldenroute door Europa. Hier tegenover staat ‘Black Cat White Cat', een comedy die op hilarische wijze de betekenis van ‘vrijplaats' prijsgeeft in de volle glorie van een zigeunerbruiloft.

De reeks wordt op 22 september afgesloten met de documentaire ‘Job en de Hollandse Vrijstaat'. Na ontruiming van het krakersbolwerk ‘De Conradstraat', overleeft Job als enige persoon in bizarre omstandigheden. Hier wordt de betekenis van ‘vrijplaats' net zo helder als verschillend belicht als in de film ‘The Square'. Zoals Wijnen zelf zegt: 'De keuze van deze films is de motor die voeding geeft aan de inhoud.'

Gebruikte foto is een videostil van Outsider Art.


Meer informatie www.fulcotheater.nl

« terug
De Bruin Entertaiment
Dierenkliniek IJsselstein
Eet- en Drinkhuis