Alles van De Utrechtse Waarden
Bekijk de agenda

Vrijplaats bij MIJ

Vrijplaats bij MIJ
IJsselstein
- zondag 13 oktober 2019
Walkade 2-4 / 3401 DS IJsselstein


Van 8 juni t/m 13 oktober staat Museum IJsselstein (MIJ) in het teken van vrijplaatsen.

Met de expositie ‘Vrijplaats bij MIJ. Van vrijstad tot vrijheid in kunst en samenleving' onderzoekt MIJ vrijplaatsen in hedendaagse kunst en maatschappij. Museum IJsselstein heeft voor deze tentoonstelling een aantal bijzondere kunstenaars -waaronder Atelier Van Lieshout- aan zich weten te binden. De expositie opende op zaterdag 8 juni.

Het idee van een toevluchtsoord, een plek met eigen regels -een vrijplaats- staat aan de basis van deze tentoonstelling. IJsselstein was in de 16e eeuw een autonoom gebied, dat niet onder een provincie of de Staten-Generaal viel. Na het ontstaan van de republiek bleef IJsselstein zelfstandig. Hiermee was het in staat om eigen wetten en regels in te stellen en zelf belastingen te innen. Het werd een toevluchtsoord voor velen.

Voor deze tentoonstelling maakt het museum gebruik van bijzondere locaties: de zestiende-eeuwse Kasteeltoren, de Stadhuiszolder, de Waag, de Openbare Bibliotheek, Coal.2 en diverse leegstaande winkelpanden in de historische binnenstad van IJsselstein. Binnen en buiten de Kasteeltoren zijn tal van werken van Atelier Van Lieshout te zien die een relatie hebben met de historie van IJsselstein.In de maanden september en oktober krijgt de expositie het karakter van een manifestatie. Tijdens de manifestatie is het museum een werkplaats en ontmoetingsplek. De nadruk ligt dan op een rijk programma van lezingen, dialoogtafels, diners en filmvertoningen. Ook hier staat het begrip ‘vrijheid' centraal. Schrijversresidentie Mister Motley vervult hierbij ook een rol.

In het museum is een documentaire van filmmaker Hito Steyerl te bekijken. Steyerl is één van de meest vooraanstaande videokunstenaars van dit moment. Fotograaf Ursula Jernberg toont een intiem portret van de mens in relatie tot de natuur. Kunstenaar David Bernstein bouwde zijn Fiat Multipla om tot een sauna. De sauna wordt geplaatst op het plein voor het museum en is voor bezoekers van de tentoonstelling te gebruiken. Houd de website in de gaten voor data en tijden.

Kunstenaars Leonard van Munster, Jonas Wijtenburg en Rob Voerman (vanaf september), werken in de historische binnenstad van IJsselstein aan diverse projecten. De Stadhuiszolder waar werk van Jonas Wijtenburg te zien is, de oude Waag en diverse panden in de binnenstad maken met installaties van Su Tomesen, studenten van de HKU, Frank Koolen & Kasper Jakobs een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling uit.

Expositieruimte COAL.2 exposeert een project van kunstenaar Henk Wijnen. Wijnen heeft in samenwerking met Museum IJsselstein tevens een divers filmprogramma samengesteld. Dit is in september 2019 te zien in het Fulcotheater van IJsselstein.

 

Van 8 juni tot en met zondag 13 oktober zijn er elke woensdag, donderdag en vrijdag rondleidingen naar de satellietlocaties om 13.30 en 15.30 uur. In de weekenden zijn de satellietlocaties geopend van 13.00 - 17.00 uur. Kijk voor een volledig overzicht van de locaties op de website. De rondleidingen zijn gratis. Wel een geldig entreekaartje nodig. Museumkaart, Goede Vrienden van MIJ en jongeren t/m 18 jaar hebben gratis toegang.

 

Deelnemende kunstenaars
Atelier Van Lieshout, David Bernstein, Rogeria Burgers, Johan Grimonprez, sven signe den hartogh, Manon van Hoeckel, Ursula Jernberg, Frank Koolen & Kasper Jacobs, Leonard van Munster, Merapi Obermayer, Fedor van Rossem, Hito Steyerl, Su Tomesen, Rob Voerman, Henk Wijnen, Jonas Wijtenburg.

Fotografen
Su Tomesen, Street Vendors, 2017 (deels te zien in de afbeelding)
Ursula Jernberg, Aurora
Johan Grimonprez , Kiss-o-drome, 2016

 

 

 


Meer informatie www.inijsselstein.nl

« terug
TriKyRa Licht & Geluid
Uitvaartverzorging Midland
Fietsspecialist Panoven